Ansigtsgenkendelse sikkert hit på Folkemødet

Folkemødet giver folk en enestående mulighed til at se og møde og røre ved de opinionsdannere og beslutningstagere, som man snart sagt aldrig ellers kommer på skudhold af.

Dette gælder så også de mennesker der har med IT-sikkerhed at gøre. Pludselig møder man på Politiets stand en hel række specialkonsulenter fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), der endda svarer på publikums spørgsmål; hvornår retter vi henvendelse til Politiet om andres mistænkelige opførsel?

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center

Åbenheden har selvsagt sine begrænsninger.  Nogle af publikums spørgsmål bliver simpelthen ikke besvaret. Politiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center bekræfter, at rigtig meget af den gammeldags kriminalitet er flyttet ud i cyberspace, hvor den netop nu, hvor sommerferien står for døren er en udfordring for almindelige danske firmaer.

”Lige nu er det faktisk kun 48% af verden som er koblet op på Internettet! Derfor vil vi se mere og mere kriminalitet på nettet år for år. I gamle dage var der en fysisk kontakt mellem gerningsmand og offeret. Hvis jeg skulle stjæle din pung, skulle jeg have fat i dig. I dag sidder man ude i verden og specialiserer sig i enkelte lande; laver falske firmaer, CEO-fraud, sender phishing-mails ud fra den antagelse, at sender vi tusind er der måske 2-3 som hopper på den.

Firmaer skal passe på i sommerferien

Angreb på IT-systemer er en kriminalitetsform som er kommet med internettet,” siger politiinspektør  Claus Birkelyng. ”Vi skelner mellem angreb på IT-systemet og dér, hvor du faciliterer din forbrydelse. Firmaerne skal netop nu passe på de falske fakturaer med beløb, der typisk ikke er voldsomt høje, der er ment til at skulle glide igennem, når økonomichefen er på ferie. CEO-fraud er et kæmpeproblem. Vi opfordrer firmaerne til at lave et kontroltelefonopkald på indgående anmodninger om at overføre penge. Nogle mail ligner chefens, hvor et l imidlertid er erstattet med et 1-tal som man ikke ser i farten! Der er også eksempler, hvor de kriminelle gennem phising er kommet ind i firmaets IT-systemer. Derfor siger vi: lav altid et kontrolopkald. Vi ser det nogen gange gå ud over idrætsforeninger, hvor der er frivillige som er formand og kasserer. Alt for mange kommer f.eks. til at klikke på en SMS med ”Pakke fra PostNord” – uden egentlig at tænke, om de venter en pakke fra PostNord!”

Tech-tunnel er populær

Mange udstillere på Folkemødet berører IT-sikkerhedsproblemer. En af de sikre hit er den gennemgang, den Tech-tunnel, som Aalborg Universitet har lavet mellem Cirkuspladsen og Danchells anlæg, hvor du får anskueliggjort, hvordan ansigtsgenkendelse på store offentlige pladser virker. Du går gennem tunnelen. Kameraer ”framer” dit ansigt og sender i princippet dine biometriske oplysninger til en database med oplysninger om dig. ”Ja, i vores tilfælde arbejder vi uden en rigtig database,” hedder det fra en af de Ph.d.-studerende som passer standen. ”Men det er jo det helt centrale ved denne teknologi, at den kan bruges til både meget anerkendte formål, nemlig at passe på landets indbyggere, men så også bruges til overvågning og undertrykkelse. Specielt når et land ikke er et demokrati.”

Politiet tilstede overalt

Politiets tilstedeværelse er naturligvis ikke indskrænket til et par stande på Folkemødet. De ligger i luften med deres karakteristiske små helikoptere. De er talstærkt til stede i uniform, så talstærkt, at man har indrettet et særligt hotelskib til de mange tilrejsende ordenshåndhævere. Til de mere simple, ukomplicerede bevogtningsopgaver er Politihjemmeværnet udkommanderet og de er også overalt.

Hvor Folkemødet nøjes med at simulere ansigtsgenkendelse i det offentlige rum (hvis de da gør det!) så kunne TV-Avisens Mathilde Kimer den 14. ds. vise en opstilling de har lavet i VM-byen Moskva, hvor gæster kan træde ind i en særlig pavillion. Se sig selv på storskærm, hvorefter der bliver vist videoovervågningsklip fra de steder gæsterne har passeret for at komme hen til pavillionen. Se det er fagre nye verden, og man må tro, at det tilsvarende stiller nye krav til IT-serverkapaciteten.

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En del af

BFIH Logo

Partners

Authorized-partner-Heimdal

Kreditvurdering

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

IT-Hotellet ApS © 2018. All rights reserved.