Du overvåges fra vugge til grav!

Mens en tysk topdirektør chokeres over at Kina kobler ansigtsgenkendelse og Big Data, forsøger en dansk lektor at råbe offentligheden op, om at nogle af de samme ting er på spil i Danmark

”Du opdager med det samme at alt er meget anderledes, når du lander i Kina,” forklarer Christian, der er topdirektør og stifter af et tysk IT-firma med flere hundreder ansatte. ”Facebook virker ikke, heller ikke din Gmail, Dropbox eller Twitter. Kina har ikke blot afskærmet borgerne fra 8000 domænenavne, men når du færdes i det offentlige rum, ser du mange tegn på overvågning. Det er mit skøn, at kineserne arbejder hårdt på at koble ansigtsgenkendelsessoftware på alt fra lufthavne og togstationer til sportsfaciliteter og indkøbscentre.”

Adfærdsregulering gennem ansigtsgenkendelse

Der er få steder i verden, hvor en velstandsudvikling er lykkedes så godt som Kina. Mens væksten tordner derudad, har kommunistpartiet imidlertid fået så meget tjek på indbyggernes gøren og laden, at ikke blot DDR og Stasi ville have været grøn af misundelse, men takket været samkøring af utallige databaser og serverfarme har styret for alvor fået ejerskab til en fremtid, hvor privatliv er en by i Rusland.

Brug Threema!

Christian, der hyppigt rejser til Kina for at lave forretninger, forsøger at gardere sig gennem brugen af bl.a. Threema, der er en end-to-end encrypted instant messaging application. Den kan bedst sammenlignes med WhatsApp. Gennem Threema kan man sende tekstbeskeder, lydfiler og videofiler. I modsætning til WhatsApp kan den bruges anonymt, da den genererer et ID gennem en random generator. ”Da Facebook overtog WhatsApp i 2014 fordoblede det lille schweiziske Threema sin brugerbase på 24 timer,” fortæller Christian, der forklarer, at Threema-brugerne har mulighed for at verificere deres Threema-kontakter ved at scanne QR-kode, når de mødes fysisk.

Disruptionisterne har forført regeringen

Christian mener i øvrigt, at danskerne er naive hvad datasikkerhed og overvågning angår. Og denne mening er han ikke ene om. Selv om alle for tiden har hamrende travlt med at leve op til GPDR-lovgivningen, så skriver lektor Peter Aagaard fra Roskilde Universitet i sin blog på SamfundsDesign, at IT-konsulenter fra McKinsey, DareDisrupt med flere har ”bjergtaget regering og dele af embedsværket på Slotsholmen. Disse ’disruptionister’, der også omfatter ’hang-arounds’ for IT-tænketanken Singularity University, prædiker alle om det teknologiske tusindårsriges snarlige komme, hvor verden genskabes på ny i teknologiens billede.”

På samme måde som at topdirektøren Christian (hvis navn vi har valgt at anonymisere) er bekymret for udviklingen i verdens folkerigeste land, så ser Peter Aagaard med bekymring på tre navngivne områder, hvor udviklingen går rigtig hurtigt, måske for hurtigt.

Politiet ser alt

For det første er der POL-Intel, der er en ny super-søgemaskine, der kan udlede kriminalitetsmønstre ud fra en samkøring af politirapporter, anmeldelser, tidlige domme, våbentilladelse, bandetilhørsforhol og CPR-register. Kritikere mener her, at Palantir, der har udviklet systemet for FBI, har adgang til alt for megen data.

Dernæst er Peter Aagaard ude efter Folketingets planer om et Nationalt Genom Center, der nok er en database med sundhedsoplysninger. En database, der skal fremme mere effektiv behandling gennem fremstillingen af personlig medicin. Dog har hele 13 organisationer advaret mod Nationalt Genom Center. Måske ikke så meget fordi Rigspolitiet kan få adgang til gendata om danskerne, men mere fordi man ikke føler at den generelle datasikkerhed er på plads.

Ikke overraskende er lektor Aagaard heller ikke helt tilfreds med EU’s persondataforordning som i disse dage er ved at blive færdigimplementeret. Her går kritikken på de muligheder for at dele og sammenkøre registre med borgeroplysninger til andre formål, end de oprindeligt var indsamlet.

Tiltagene kan misbruges

Han ser forskellige uforudsete skadevirkninger: ”Kritikere, der mener, at du snart vågner op til en dag, hvor du per automatik har fået en sag om dit barns vantrivsel på halsen, fordi du missede et forældremøde i sidste uge. Sagsbehandleren er i øvrigt en bot, og din retssikkerhed er dermed i hænderne på den programmør der har skrevet algoritmen, der behandler din sag.”

Peter Aagaard er godt klar over, at Danmark trods alt ikke er Kina, men et fasttømret demokrati. Hans argument er, at Datatilsynet gentagne gange har kritiseret ministeriets evne til at passe på persondata; ”En stikprøve i 2016 viste, at syv ud af otte myndigheder ikke levede op til persondataloven… Det kniber sandsynligvis, fordi ’disruptionisterne’ sælger dataløsninger til det offentlige som effektiviserings-manna – og glemmer at lægge prisen for ordentlig dataetik oveni.”

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IT-Hotellet Aps

Hovedkontor
Agerhatten 27B,
5220 Odense SØ

Kontakt os

64 41 48 90

Salg
70 23 29 56

Support
64 41 48 90 – tast 3
info@it-hotellet.dk

 

Kontorets åbningstider

Mandag - Fredag: 8.00 - 16.00

Lørdag & Søndag: Lukket

IT-Hotellet ApS © 2018. All rights reserved.