Har du egentlig styr på dine lægejournaler og recepter, som de ligger på Sundhed.dk?

Faktisk kender vi en, der kom til at læse sine elektroniske patientjournaler før han gik til en vigtig samtale i forbindelse med en udredning, og det var ikke så godt for ham. Af den seneste journal fremgik det nemlig, at lægerne under udredningen havde konstateret cancer. Det var en oplysning vores ven gerne ville have ventet til samtalen med lægerne med at få forklaret. Denne krasse oplevelse er nok i virkeligheden begyndelsen på fagre nye verden, hvor informationsmængderne omkring vores helbred bliver enorme og hvor vi, hvad enten vi vil det eller ej, får mulighed for at tage et større ansvar for vores helbred. Big Data – forankret i kæmpemæssige serverfarme – giver eminente muligheder for at forebygge sygdomme.

Hver gang du har kontakt med sundhedsvæsenet, uanset om det er på apoteket, hos lægen eller på hospitalet, skabes der sundhedsdata. Data kan også komme fra apps på din smartphone, fra wearables som f.eks. et ur med pulsmåler og skridttæller eller fra insidables som microchips der måler en hvilken som helst vital aktivitet.

Inden for lægevidenskaben er der takket været IT-teknologi ved at ske en disruption som åbner for uanede muligheder for at forebygge sygdomme, men også kræver et stort antal servere og enorme mængder datakraft. Og da den stærkt forøgede overvågning af dit helbred og din færden giver nogle usædvanlige gode kort i hænderne på sundhedssektoren og medicinalindustrien, har SIRI, der er en forholdsvis ny teknologisk tænketank, netop udgivet en rapport ”AI. Scenarier. Etiske overvejelser & Anbefalinger”, hvor man forsøger at favne den fagre nye verden ved både at kigge på fremtidsperspektiverne, men også komme med en række anbefalinger, for at den massive datakraft og kommercielle og institutionelle særinteresser ikke skal overrule det enkelte menneske.

Problemet med alle disse data er, at de kan misbruges. Derfor er den teknologiske tænketank SIRI-kommissionen nyligt kommet med en række anbefalinger for anvendelsen af kunstig intelligens og machine learning som også omfatter sundhedsområdet. SIRI opfordrer f.eks. til oprettelsen af en ”personal data stores” (PDS), der handler om, at vi skal have lov til at deponere og administrere højfølsomme oplysninger som igen bliver lagret supersikkert, det være sig på flere servere samtidigt.

I praksis vil borgeren på sin personlige cloud kunne tilføje eller slette data. I rapporten, skriver Pernille Tranberg og Gry Hasselbalch:  ”Borgeren kan selv tilføje flere data for fx at få flere tjenester eller slette data (der ikke skal opbevares pga. lovgivning – og det gælder fx også hvis du har haft en kræftdiagnose, men er erklæret rask og ønsker at få det slettet), til at opdatere data og til at downloade data, som man kan tage med sig.”

Men hvis vi pludselig får en masse informationer til rådighed på ”Min side”, vil vi så bruge dem?

Her er ”AI-scenarier. Etiske overvejelser og anbefalinger” ikke nødvendigvis lalleglad optimistisk.  Vidst kan vi have store fordele af at tune ind på de massive mængder data som fremtiden og kunstig intelligens – du har den allerede i form af din smartphone! – byder på. Det bliver bl.a. trendy at bruge ”precision medicine” som er designet efter din DNA-profil. Hvis der i din familie f.eks. er en tilbøjelighed til mandlig prostata cancer, vil du gennem specialdesignet medicin og livsstilsændringer kunne kompensere og forebygge dette.

Omvendt forudser rapporten, at folk måske vil føle sig trådt for nær: ”Der er risiko for, at nogle ikke følger rådene i personlig medicin, hvis de føler sig gået for tæt på, udspioneret imod og deres privatliv dermed krænket. Også selv om de har givet deres samtykke. Der er desuden risiko for, at data ender i hænderne på uvedkommende, såsom forsikringsselskaber.”

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

En del af

BFIH Logo

Partners

Authorized-partner-Heimdal

Kreditvurdering

Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.

IT-Hotellet ApS © 2018. All rights reserved.